lördag, augusti 25, 2007

På allmän begäran


Eller kanske snarare för att bloggen inte ska självdö, det är dags för ett inlägg till. Vet bara inte... vad jag ska skriva... det är ju ganska beige att bara skriva vad som hänt under de senaste dagarna rakt av... tycker ni inte det? Hade en massa idéer förut, men det börjar ärligt talat tryta på den fronten. Trixar och troxar med olika saker tränar både kropp och knopp för att lättare hinna med mer framöver, det funkar rätt bra. Min ineboende familj har det bra, jag också, ikväll blir det inget festande, har en massa saker att ta tag i - nu närmast körkonserten imorgon. Sedan saker att läsa in, städning, övertid på måndag, sortering av bilder och dokument i datorn, uppröjning av papperen här hemma, et nytt blogginlägg... just det, jag höll just på med det ja... :) Så dagens tanke då...


Varför klarar inte av medelvägar? Varför kan folk inte se saker nyanserat? Varför driver media på denna idioti där folk bara vräker ur sig en massa dynga utan att ha en jävla aning om vad de pratar om? Ska ta några exempel:


För et tag sedan var det tal om partiklarna i tunnelbanan (främst minimala metallspån), dessa partiklar är mer aggressiva än de kolpartiklar som kommer ur bilarnas avgasrör, med andra ord kommer man möjligen undan något bättre om man tar bilen till jobbet än tunnelbanan - åtminstone om man ENBART ser till partiklarna (och inte tar med olika kolväten, NOx, marknära ozon, olycksrisken, mm.). Hursomhelst: en kvinna vrtäker ur sig i en insändare något om dumma miljötomtar som förstör miljön mer genom att åka tunnelbana än vad de hade gjort om de hade åkt bil. Hennes totala brist på kunskap inom området och idiotin i hennes resonemang gör att det t.o.m. nästan är svårt att förklara VAD som är idiotiskt, svaret är ju: allt! Nåväl, till att börja med så gäller deta enbart partilarna, ur en bil kommer det ur betydligt mer än partiklar (partikelrenare finns ju för de kolpartiklar som kommer ur motorn, med det finns även andra farliga partiklar från däck, uppriven vägbana, mm.). Sedan den viktigaste aspekten, något som en kvinna med insändarskribentens karaktär kanbske inte ens reflekterar över, när man åker bil så förstör man främst luften för andra - andra, de där människorna som inte är en själv... nåväl, troligen läste hon bara rubriken till artikeln, eller så förstod hon inte utan liksom... att förstå särskilt mycket, det stod något om att partiklarna i tunnelbanan var hälsofarligare än de på gatan, utan att läsa eller ta reda på ett skit angående exponeringstid, andra luftföroreningar, m. så skrev hon en arg insändare om att luften var farligare i tunnelbanan och att därför bilar var mer miljövänliga än tunelbanor. Troligen kopplar samma person ihop partiklar med växthuseffekt också, samtidigt som hon sitter som KAM någonstans och sabbar konstruktiva samarbeten mellan företag, snälla, om du har veckor att ta med studiemedel, utnyttja dessa!


En annan person skrev om trängselskatter när det tidigare försöket med dessa var i sin linda, kritik i all ära, men skribenten kopplade ihop avgiften med förbud och eftersom styret villa förbjuda folk att köra bil så var de kommunister och kunde jämföras med Stalin, antingen så skojade hon, eller så hade hon bojkottat all media det senaste halvåret.


Media är likadana, de bara gör växlar på allt som är inne eller som folk är rädda för, folkbildningssyfte finns inget. Aftonbladet skrev att (under den värsta antisockerhetsen) att det var lika illa att äta mjölk med Start som att inte äta frukost alls... Start innehöll ju socker, den expert som Aftonbladet anlitade skulle jag vilja tala med... Start inehåller en massa havre, mm. som kroppen behöver på morgonen, dessutom så är mjölk en ypperlig dryck att börja dagen med (kom inte med något jävla skitsnack om att mjölk är farligt på grund av dess fett- och sockerinehåll då blir jag riktigt förbannad! Chips, läsk och 200g chokladkakor då snackar vi onyttigheter, ok?). SAmma sak alla hjärndöda hälsoprogram, Paolo Roberto som först bara äter snabbmat utan att röra sig ett dugg för att sedan banta bort det hela med bara grönsaker och kokt lax plus 10 timmar hårdträning om dagen, *suck* TV3's värld må vara svartvit (även om de faktiskt kom till när det hade funnits färg-TV bra länge) - min värld är det inte. Vad sägs om snabbmat max ett par gånger i veckan, godis max en gång i veckan samt minst en 20-30 minuters promenad om dagen...? Frukost? Gröt, välling eller varför inte Start? Väljer man Start så kanske man kan dra ner snabbmaten till max en gång i veckan. Potatis? Ät så mycket du vill, i kokt form, inte i chipsform... Atkins? Han kan dra dit... man kan LEVA på potatis utan att bli tjock, tro mig!
Jag tror att de flesta förstår att matpyramiden är svårslagen utom möjligtvis de i detta inlägg omnämnda insändarskribenterna.
Slutligen hoppas jag att vi människor snart börjar se saker även i gräswkalor för jag börjar ärligt talat bli orolig...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag äter både nyttigt och onyttigt och jag går inte upp speciellt mkt
som sagt.

så jag håller med dig om att dom kan dra med sitt påstående om att äta mycket och onyttigt så går du upp i vikt.

Vill att någon ska skriva om hur du går upp i stället för det finns faktiskt människor som har motsatt problem.

Är så trött på att läsa om hur du ska göra för att gå ner i vikt hela tiden.

Cliff Hanger sa...

Bra skrivet. Det verkar vara väldigt "inne" att se allt i svart eller vitt. Och det här med att tänka efter, reflektera och ta reda på fakta står inte så högt i kurs, verkar det som. Kanske har det att göra med att tempot är så uppskruvat i mediavärlden (syftar då på både vanlig media och bloggvärlden m.m.)? Kanske beror det på att det har skapats ett behov av nya sensationer hela tiden?

Cliff Hanger sa...

Men Paolo Robertos experiment var ju just ett experiment och aldrig menat som något som andra skulle försöka sig på.

Zyon sa...

Bra skrivet, Micke. Skön comeback, bra sarkasm och intressant innehåll. Du har rätt i att folk verkar vilja se saker i svart och vitt snarare än i nyanser. Jag kan bara hålla med cliff hanger om att folk verkar behöva sensationer.

Mikael sa...

Jo... man blir lätt lite trött på överdrifter och argument som bygger på antaganden. Fast vem vet, det kanske var likadant förr, bara det att man inte fattade det när man var 17 år...