fredag, januari 19, 2007

Bantning

Ja, jag lever, jag ska inte sluta blogga, tog bara en liten timeout, har fixat en massa i lägenheten, flytta i princip allt till nya ställen, det ska bli så fint! Jag har tänkt att skriva en massa gånger, om en massa saker som jag redan har glömt... skriver om någonting som kan vara känsligt: bantning.

Jag har åsikter om detta med att hålla vikten, men jag vill ändå vara ödmjuk och inte skriva någon på näsan, det kan bli svårt, jag vet det.

Hursomhelst, det jag vill slå ett slag för i dessa tider av intresse för vikt och hälsa så vill jag protestera högljutt mot alla program i TV som handlar om bantning och hälsa (åtminstone en del av dem). Ta t.ex. det där med Paolo Roberto som först skulle äta upp sig och sedan gå ner i vikt. Först proppade karln i sig enbart snabbmat och tränade inte ett dugg, när han sedan skulle gå ner i vikt åt han inte heller normalt utan i princip bara grönsaker och kokt lax, därutöver så tränade han hysteriskt. budskapet var förstås: "ät inte snabbmat, ät grönsaker och kokt lax - glöm inte heller att träna fem gånger i veckan". Bara extremer, självklart, det blir bäst TV då. Men ärligt talat, det är jävligt enkelt: ät gröt eller välling till frukost, unna dig gärna ett kokt ägg till frukosten, ät husmanskost till lunch och middag, se bara till att äta lite grönsaker till (nej, var inte hysterisk och ta typ 60% grönsaker, ta... lite grand, lagom 100-150 gram, recept på husmanskost finns lite varstans på nätet, man kan börja enkelt med blodpudding, fiskpinnar, falukorv, köttbullar och lite annat... just det: Potatis, ris och pasta är inte onyttigt för att det innehåller kolhydrater - tvärtom, vi behöver kolhydrater för att orka röra oss! Någon gång per vecka (eller t.o.m. två) kan man gott unna sig kebab/hamburgare/pizza om ekonomin tillåter, am blir inte tjock av att äta det ett par gånger i veckan, man blir tjock av att enbart äta det (som Paolo Roberto). Till maten bör man dricka det som är godast (bortsett från saft och läst som bör användas som måltidsdryck högst ett par gånger i veckan) gärna mjölk, nej, man blir inte tjock av att dricka en liter röd mjölk om dagen, man blir tjock av att dricka läsk och äta chips varje dag. Kort sagt: fiberrik frukost, normal mat enligt "tallriksmodellen", frukt till mellanmål, unna dig gärna onyttigheter såsom läsk, chips, kaka till kaffet och snabbmat ibland, men inte jämt ät detta i begränsad omfattning en eller ett par (inte mer än tre) dagar i veckan! Träna gärna, en lagom lång eftermiddagspromenad tre-fyra gånger i veckan duger bra, dock bör man röra sig varje dag utnyttja tillfällena till vardagsmotion som ges, ta trapporna, cykla/gå till jobbet, gå en lite omväg när du ska någonstans...

Puh! Jag är dålig på att dela in i stycken vissa dagar...

1 kommentar:

Zyon sa...

Alltså, mannen. Du brukar säga att jag kan så mycket om så mycket (vilket jag inte alltid håller med om, dock). Men se på dig själv. Du skriver om politik, miljö, hälsa, organisatoriska idéer för Coop (Jag har sett dina 2000 Word-dokument på ditt skrivbord), matlagning, osv. Du skriver ju om allt. Du har en åsikt om allt, och inte heller bara för sakens skull, utan du vet ju vad du skriver om också. Jag avundas din energi att skriva ut tankarna i text, och att du samtidigt lyckas variera ämnena såpass. Det tyder ju på att du är en mångsidig person med god intelligens. Ta vara på den, och tröttnar du så kan du sälja den till mig. Jag betalar bra, kompis.

Om din artikel: Jag håller med dig, men med ett tillägg. Det är synd att världen har blivit så prestigefixerad i form av ägodelar, social status, utseende och annat. Ingen får vara lika mycket värd som den andre, man ska hela tiden behöva hävda sig. Och ve den som råkar ha anlag till fetma - den är nog en dålig person. Fy f--, säger jag. Den mycket kraftige killen på min lokala livsbutik är nog den roligaste butiksanställde jag har träffat. Asskön människa. Så så mycket är det värt att vara vacker. Bah.