tisdag, december 05, 2006

Mellan justök 1 och 2

Ja, det blev ju en del stökande i lördags, på söndagen vilade jag (vad biblisk man kan vara va?). Kanske inte helt ändå, lagade lite risgrynsgröt och satte en massa nejlikor i en apelsin, nu måste jag skaffa något rött bomullsband eller något så att jag kan hänga upp den i fönstret, vet någon förresten varför man sätter en massa nejlikor i apelsiner vid jul?

Skrev tidigare om konsumentmakt, en sak man kan göra är ju att ta reda på lite om vilka företag som ligger bakom olika varumärken, ett annat sätt är att titta efter oberoende märkningar på produkter. "Svanen", "Bra miljöval" och "KRAV" är alla pålitliga märkningar som gör skillnad, framförallt gör de skillnad i det hänseendet att de verkligen jagar på utvecklingen mot att hela tiden sträva efter en bättre miljö!

En märkning som jag särskilt vill peka på i juletider är "Rättvisemärkt" detta är egentligen ingen miljömärkning utan mer en märkning som garanterar ett hållbart samhälle för de människor som arbetar med att producera produkten. Denna märkning garanterar att en större procentandel av det man betalar för produkten går till de som har gjort grovjobbet (skördat, odlat, sytt...) och i princip inget har gått till mellanhänder och spekulanter. Viktiga aspekter vid produktionen är bra arbetsförhållanden, möjlighet att ansluta sig fackligt, förbud mot all form av diskriminering och mobbning och förbud mot barnarbete (bortsett från att man ibland kan tillåtas låta sina egna barn hjälpa till vid hård arbetsbelastning den tid de inte går i skolan). För att detta ska fungera måste så klart även ekonomin i företaget eller kooperativet som framställer produkterna vara hållbar, även detta garanteras på olika sätt, t.ex. genom att produktkvalitén alltid måste vara god och att man alltid ska sträva efter att förbättra denna. Slutligen så finns det även miljökrav som följer med rättvisemärkningen, inte lika hårda som KRAV's regler, men de ska ändå garantera att produktionen är hållbar ur miljösynpunkt, man kan absolut inte bespruta med vad som helst och absolut inte något som på något sätt äventyrar arbetarnas hälsa!

Produkter som kan bära denna märkning är bland annat Kaffe, te, kakao, bananer och vin (ja, både rött och vitt, finns på systembolaget). Butiker förutom systembolaget som säljer rättvisemärkta produkter är: COOP, ICA, Hemköp och Willys. Att nämna är att bland de stora kaffeproducenterna i Sverige så har rättvisemärkt blivit populärt! Både Classic, Löfbergs Lila och Zoegas har rättvisemärkt kaffe i sitt sortiment.

Som ett slutligt argument så vill jag framhålla att genom rättvisemärkt så har vi i den rika delen av världen möjlighet att göra rätt från början. Istället för att som i de flesta fall betala uruselt för produkter vi får från tredje världen och sedan när de svälter, fälla ett par krokodiltårar och skicka bistånd så betalar man istället ett skäligt pris för produkten, därmed slipper människor där nere svält och vi slipper bistånd och insamlare som försöker ge oss dåligt samvete...

Märket ser ut så här:



Håll utkik!

Vill man veta mer kan man besöka rättvisemärkts hemsida: http://www.rattvisemarkt.se/

Inga kommentarer: