lördag, november 18, 2006

Angående terrorism och hur vi stoppar den...

Vi måste väl ändå ha klart för oss att de terrorister som vi ser som allvarliga hot är beredda att för sin sak. En sådan människa, med lite kunskap är det väl inga problem att slita loss någon inventarie i ett flygplan occh använda det som vapen, eller slå av armen på någon, dra ut benet och använda det spetsiga benet som huggvapen, eller dra loss toasitsen och använda den som klubba eller... man kanske t.o.m. kan ta sig in i bagageutrymmet i ett plan med lite kunskap... det jag menar är att det går inte att skydda sig mot terrorism, att stoppa människor med läskflaskor och nagelfilar är om ni frågar mig bara löjligt, man kommer alltid på något nytt!
Jag vet exakt vad man ska göra, tyvärr är det ingen som vill göra detta: börja på gräsrotsnivå, attitydförändringar i slumområden, sluta förtrycka minoritetsfolk, hjälp demokratiska gräsrotsrörelser i Palestina att växa och påverka, sluta stödja diktaturer bara för att de säljer billig olja, bygg skolor så att alla kan utbilda sig, ge U-länder samma möjligheter att sälja varor med vinst som andra länder, hjälp bönder i U-länder att bilda kooperativ så att de kan ställa krav på uppköpare av deras grödor, kort och gott sluta utnyttja folk!
Detta är inget som I-ländernas ledare någonsin kommer att ställa sig bakom, jag förstår dem, vilket är roligast, utbilda en massa vakter som trakasserar folk på flygplatser och köpa en massa "ball" avancerad apparatur som håller koll på folk, eller betala studiecirklar åt fattiga människor i ett land som man knappt vet namnet på och ännu mindre kan uttala? När satsningar på gräsrotsrörelser dessutom förr eller senare kommer leda till att U-länderna börjar ställa krav och vi inte längre kan utnyttja dem - valet är ju ganska enkelt då. Frågan är om det är hållbart med tanke på hur lätt det är för terrorister idag att spränga flygplan, tåg, bussar eller vad som helst. Jag vill se mina barn och barnbarn växa upp i en fridfull värld, därför kommer här en uppmaning, snälla - behandla människor med respekt så att vi slipper terrorism!

2 kommentarer:

Andreas sa...

Du tror alltså inte att religionen spelar in i ekvationen alls eftersom du inte nämner det med ett ord?

Mikael sa...

Visst gör den det, men det finns många bra exempel i världen där olika religioner levt i harmoni med varandra, problemet är när folk börjar använda sina religioner som skäl för att förtrycka andra. DÄR spelar gräsrotsrörelser stor roll, t.ex. skolor och förskolor där barn från olika religioner får chansen att mötas, judiska solidaritetsrörelser, mm. Men det jagf främst vill ha fram är att man använder fel metoder för att angripa problemet, vem som helst fattar att en muslimsk terrorist inte spränger sig själv för att han som muslim hatar kristna och judar, han spränger sig p.g.a. okunskap om andra religioner, att han sett kristna och/eller judar förtrycka andra, för att han fått leva i fattigdom eller sett andra leva i fattigdom som en följd av orättvisor, men självklart är religionen en "katalysator" för hans beteende, grejen är bara det att medan man inte gärna kan börja uppmana folk att sluta tillhöra en viss religion så GÅR det faktiskt att göra världen både mer demokratisk och rättvis. I ren protest över att vissa människor bara pratar om religionen som en orsak till terrorism så utelämnar jag den helt i mitt resonemang, problemet är fortfarande att vissa människor otnyttjar och förtrycker andra, sedan kan man sätta in detta i olika sammanhang som kan förklara hemska handlingar, detta kan vara religion, filosofi, vetenskap, tomtar och troll eller vad fan som helst!